Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor kinderen van 10 t/m 12 jaar (‘Kom op voor jezelf’)
Kinderen en jongeren leren op te komen voor zichzelf en op zichzelf te vertrouwen. Respect voor henzelf en anderen wordt vergroot in deze psycho-fysieke training.

Schrikt u wel eens van de verhalen over pesten op school? Of maakt u zich wel eens zorgen over toenemend geweld in onze samenleving? Misschien bent u bang dat uw kind daar ook mee te maken krijgt. Wilt u dat uw kind leert voor zichzelf op te komen zonder dat het anderen daarbij kwetst? Misschien is de cursus Kom op voor jezelf! dan iets voor uw kind.

In deze cursus leren kinderen en jongeren op speelse wijze zich te uiten, op te komen voor zichzelf en te luisteren naar elkaar. Ze bespreken met elkaar hoe ze onveilige situaties kunnen voorkomen. En als ze er toch in komen, hoe ze zichzelf in veiligheid kunnen brengen en om hulp kunnen vragen. In de lessen leren kinderen om te vertrouwen op hun eigen gevoelens en intuïtie. Ook leren ze zich inleven in de gevoelens van een ander, grenzen van anderen te respecteren en negatieve groepsdruk te weerstaan.

De kinderen oefenen ook met fysieke weerbaarheid. De kinderen leren technieken gericht op loskomen, afweren en ontwijken. Zo worden ze ook lichamelijk weerbaar. Met de wetenschap dat ze zo nodig iets kunnen doen, worden kinderen sterker, zelfverzekerder en minder bang. Een kind met een weerbare uitstraling wordt bovendien minder snel lastig gevallen.

De cursus start drie keer per jaar. De bijeenkomsten zijn niet in de schoolvakanties. De training vindt plaats in een gymzaal in een basisschool. Deelname is gratis voor jongeren uit Tilburg en Goirle.

Voor kinderen van 13 t/m 17 jaar (Training Sociale Weerbaarheid)
Heb je weinig vrienden? Durf je geen ‘nee’ te zeggen? Doe je wel eens dingen die je eigenlijk niet wilt? Of maak je snel ruzie? En baal je daarvan? Misschien is de training Sociale Weerbaarheid dan iets voor jou.
 
In de training leer je om voor jezelf op te komen en op jezelf te vertrouwen. Ook leer je hoe je op een respectvolle manier kunt omgaan met anderen. Zonder zenuwachtig te zijn of boos te worden.

Afhankelijk van de groep kunnen de volgende thema’s aan bod komen:
•    stevig staan
•    een praatje maken
•    hoe maak ik vrienden?
•    stop zeggen
•    je mening geven
•    weglopen bij uitdagen
•    leren luisteren naar je eigen gevoel
•    omgaan met groepsdruk
•    rekening houden met de ander
•    op een duidelijke en rustige manier leren communiceren
•    omgaan met pesten

We trainen in een gymzaal. Tijdens de training doen we veel rollenspellen en fysieke oefeningen. Bijvoorbeeld boksen of een balspel. Je mag stop zeggen als je iets echt niet wilt of durft.
Elke groep bestaat uit acht jongeren. We komen 9 keer bij elkaar. Op een vaste middag in de week, na schooltijd. Voor de ouders is er een ouderavond en zijn er twee individuele contactmomenten. Het is fijn als ouders hierbij aanwezig zijn. Wanneer we samenwerken, zien we meer resultaat!

Deelname is gratis voor jongeren uit Tilburg en Goirle.