Overslaan en naar de inhoud gaan

Relatieproblemen

Hebben u en uw partner vaak ruzie? Bijvoorbeeld over de opvoeding, de verdeling van de taken of over geld. Als u niet samen tot een oplossing kunt komen, kan het zijn dat er een relatieprobleem ontstaat.

Als het niet lukt om er samen of met behulp van vrienden of familie uit te komen, is het goed hulp te zoeken. Daar hoeft u zich niet voor te schamen, u bent zeker niet de enige.

De hulpverlener van het IMW zoekt samen met u naar de oorzaak van het probleem. U leert om op een andere manier met elkaar te praten. Door middel van oefeningen en opdrachten wordt u gestimuleerd zelf uw probleem aan te pakken. Een paar gesprekken zijn vaak al voldoende om u op weg te helpen.

Scheiden

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt veel bij kijken. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Bij het IMW kunt u alle vragen stellen die te maken hebben met een scheiding.  Zoals vragen over procedures, mediation, zorgregelingen, communicatie, ouderschapsplannen, nieuw samengestelde gezinnen, gezag en opvoedproblematiek.

Ook kunt u bij het IMW terecht met vragen zoals:

  • Wie ontvangt Kinderbijslag na een scheiding?
  • Waar heb ik zoal recht op als alleenstaande of alleenstaande ouder?
  • Moet ik belasting betalen over de kinderalimentatie en/of partneralimentatie?

U kunt met uw vragen terecht bij de locatie van het IMW bij u in de buurt of bel naar 013 595 28 28.  Heeft u veel vragen? Dan is het vaak prettig om enkele gesprekken te hebben met één van de hulpverleners van het IMW. U kunt bij ons ook terecht voor ouderschapsbemiddeling en mediation.

Het IMW werkt samen met andere organisaties in het zorgprogramma Wijzer Scheiden. Op de website www.wijzer-scheiden.nl vindt u uitgebreide informatie over het hulpaanbod op het gebied van (v)echtscheidingen.

Ouderschap Blijft

Ouderschap Blijft is een vorm van bemiddeling, voor ouders die in de hectiek van de scheiding expliciet aandacht willen besteden aan een gezamenlijke invulling van doorlopend ouderschap. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat gesprekken uitlopen op conflicten of verwijten?
Wat moet je doen als kindproblemen, partnerproblemen en ouderschapsproblemen voortdurend door elkaar heen lopen? Ouderschap Blijft geeft handvatten om hierin verbetering aan te brengen.
Daarnaast is Ouderschap Blijft bedoeld voor ouders die zich zorgen maken over de negatieve invloed van de scheiding op de kinderen (loyaliteitsproblemen, gedragsproblemen, emotionele problemen) en die het (nog) niet lukt daar verbetering in aan te brengen.

Mediation

Mediation is bedoeld voor ouders die, na het beëindigen van hun partnerrelatie, moeite hebben om samen afspraken te maken over de kinderen. Mediation is een vorm van bemiddeling. 
Onder leiding van een mediator gaat u als ouders met elkaar in gesprek over de behoeften van uw kinderen, op welke manier u met elkaar wilt omgaan als ouders en hoe u de zorg voor de kinderen samen wilt delen.  Doel is om samen afspraken  te maken die goed zijn voor de kinderen én waar u beiden achter kunt staan. U beslist samen welke oplossingen voor uw kinderen en in uw specifieke situatie het beste werken. 
Mediation wordt ingezet voor het verbeteren van de communicatie tussen ouders en voor het opstellen, wijzigen en/of evalueren van een ouderschapsplan (met uitzondering van financiën).

Chris:

Chris (12 jaar) wordt aangemeld door zijn moeder. De ouders van Chris zijn gescheiden. Hij zit zowel thuis als op school niet goed in zijn vel en gaat niet graag naar zijn vader toe.
Een hulpverlener van het IMW gaat met Chris in gesprek en vraagt waarom hij niet graag naar zijn vader gaat en wat hij graag zou willen. Samen met de hulpverlener stelt Chris een plan op. Chris geeft aan dat hij meer vrijheid wil en minder vaste afspraken met zijn vader. Al zijn vriendjes en hobby’s zijn gericht op zijn ‘hoofdverblijfplaats’. Hij bespreekt dit plan zelf met zijn vader. Vader gaat in gesprek met zijn zoon en gaat akkoord met het plan. Zowel Chris als zijn moeder geven aan dat hij nu lekkerder in zijn vel zit en weer met plezier naar zijn vader gaat.