Overslaan en naar de inhoud gaan

Relatieproblemen

Hebben u en uw partner vaak ruzie? Bijvoorbeeld over de opvoeding, de verdeling van de taken of over geld. Als u niet samen tot een oplossing kunt komen, kan het zijn dat er een relatieprobleem ontstaat.

Hebben u en uw partner vaak ruzie? Bijvoorbeeld over de opvoeding van de kinderen, de verdeling van de taken of over geld. Loopt uw relatie niet lekker en zou u willen dat het anders ging? Als het niet lukt om er samen of met behulp van vrienden of familie uit te komen, is het goed om hulp te zoeken. U kunt hiervoor bij ons terecht. U kunt zich samen aanmelden, maar dat hoeft niet. Als u uw partner er (nog) niet bij wil betrekken, mag u ook alleen komen.

De hulpverlener van IMW gaat met u in gesprek om te kijken wat hij of zij voor u kan betekenen. Samen zoekt u naar de oorzaak van de problemen. U leert om uw problemen aan te pakken. Ook leert u om beter naar elkaar te luisteren en om écht met elkaar in gesprek te gaan. Een paar gesprekken zijn vaak al voldoende om u op weg te helpen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak met ons maken? Neem dan contact op met een IMW-locatie bij u in de buurt

Scheiden

De website www.alsjeuitelkaargaat.nl is er voor ouders die uit elkaar willen, gaan of zijn. Als je uit elkaar gaat komt er veel op jullie af. Waar moet je beginnen? Je wilt het goed regelen. Voor jezelf, voor elkaar en voor de kinderen. Op deze website krijg je tips van ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Je leest over alles wat je moet regelen bij een scheiding. Er is een handige checklist waarin alle informatie is gebundeld. Zodat jullie het goed kunnen regelen en er in alle rust uit kunnen komen. 

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt veel bij kijken. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn.
IMW is er voor ouders die gaan scheiden én voor ouders die al zijn gescheiden. U kunt bij ons terecht voor informatie en advies. Bijvoorbeeld over de manier waarop u met elkaar omgaat en welke invloed dit heeft op de kinderen.
U kunt ons alle vragen stellen die te maken hebben met een scheiding. Denk hierbij aan vragen over procedures, mediation, zorgregelingen, communicatie, ouderschapsplannen, nieuw samengestelde gezinnen, gezag en opvoedproblematiek.
Soms zijn een paar gesprekken al voldoende om u op weg te helpen.

Naast informatie en advies geven wij ook trainingen, aan kinderen én aan ouders. En we bieden bemiddeling of mediation.

Training Positief opvoeden voor gescheiden ouders

Opvoeden na een scheiding, hoe doe je dat? Hoe geef je je kind wat het nodig heeft? In deze training leert u omgaan met stress, boosheid en verandering. Daarnaast leert u hoe u ruzies kunt voorkomen of oplossen en hoe u beter met uw ex-partner kunt communiceren, in het belang van de kind(eren).

Spel- en praatgroep KIES

Voor kinderen van gescheiden ouders is er de spel- en praatgroep KIES (Kinderen in Echtscheiding Situaties). Kinderen leren de scheiding begrijpen en verwoorden wat de scheiding voor hen betekent. Ze kunnen hun vragen en angsten uiten en een plek geven. Ze leren beter omgaan met alles wat ze moeilijk vinden aan de scheiding.

Bemiddeling: ‘Ouderschap Blijft’

‘Ouderschap Blijft’ is een vorm van bemiddeling om ouders te ondersteunen en te kijken wat u als ouders nodig heeft na de scheiding. Maak je je zorgen over de negatieve invloed van de scheiding op de kinderen? Hoe geef je een juiste invulling aan het ouderschap en blijf je met elkaar in gesprek? Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat gesprekken uitlopen op conflicten of verwijten? De hulpverlener van het IMW gaat met u en uw ex-partner in gesprek over deze en andere vragen. U krijgt tips en adviezen om gezamenlijk invulling te kunnen blijven geven aan het ouderschap. Want: ouderschap blijft!

Mediation

Mediation is bedoeld voor ouders die, na de scheiding, moeite hebben om samen afspraken te maken over de kinderen. Lukt het niet om samen een ouderschapsplan op te stellen? Of loopt de communicatie tussen u en uw ex-partner niet? Dan kan bemiddeling via een mediator een oplossing zijn. Onder leiding van een mediator gaat u met elkaar in gesprek over de behoeften van uw kinderen, op welke manier u met elkaar wilt omgaan als ouders en hoe u de zorg voor de kinderen samen wilt delen. Met als doel om samen afspraken te maken die goed zijn voor de kinderen én waar u beiden achter kunt staan. U beslist samen welke oplossingen voor uw kinderen en in uw situatie het beste werken.

Meer informatie of een afspraak maken?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak met ons maken? Neem dan contact op met een IMW-locatie bij u in de buurt.  Of stuur een mail naar het team Kinderen en scheiden: info@kinderenenscheiden.nl.

 

Het verhaal van Chris:

Chris (12 jaar) wordt aangemeld door zijn moeder. De ouders van Chris zijn gescheiden. Hij zit zowel thuis als op school niet goed in zijn vel en gaat niet graag naar zijn vader toe.
Een hulpverlener van IMW gaat met Chris in gesprek en vraagt waarom hij niet graag naar zijn vader gaat en wat hij zou willen. Samen met de hulpverlener stelt Chris een plan op. Chris geeft aan dat hij meer vrijheid wil en minder vaste afspraken met zijn vader. Al zijn vriendjes en hobby’s zijn gericht op het adres waar hij met zijn moeder woont. Chris bespreekt dit plan zelf met zijn vader. Zijn vader gaat akkoord met het plan. Zowel Chris als zijn moeder geven aan dat hij nu lekkerder in zijn vel zit en weer met plezier naar zijn vader gaat.