Overslaan en naar de inhoud gaan

Geld en schulden

Iedereen heeft wel eens een periode dat het financieel wat minder gaat. Maar bij sommige mensen groeien de financiële problemen boven het hoofd. Ze dreigen in de schulden te raken of hebben al schulden opgebouwd. In zo’n situatie is het moeilijk het overzicht te hebben en de juiste oplossing te vinden. Want waar moet je beginnen?

Samen met u bekijkt de hulpverlener van IMW wat uw probleem is en hoe dit het beste opgelost kan worden. Dat kunnen we niet alleen, we verwachten van u ook motivatie en medewerking.

Voorbeelden van vragen waarmee u bij ons terecht kunt:

  • Er is een bankbeslag gelegd en ik kom onder het bestaansminimum, mag dat zomaar?
  • Kan ik voor een schuld inzake inkomstenbelasting in aanmerking komen voor kwijtschelding of een betalingsregeling?
  • Ik kom geld te kort, welke inkomstenvoorzieningen zijn er?
  • Ik ben verhuisd, gescheiden of ben gaan samenwonen Wat moet ik doen met de toeslagen?
  • Wanneer heb ik recht op toeslagen? Telt het inkomen en/of spaargeld van mijn kind of inwonende kennis ook mee?

Wij werken nauw samen met Bureau Schuldhulpverlening. Lees hier hoe en waar u hen kunt bereiken.

Woont u in Dongen?
Dan kunt u voor advies en ondersteuning terecht bij PLAN groep, zij voeren samen met de gemeente Dongen de schuldhulpverlening uit. U kunt maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch contact opnemen met PLANgroep via telefoonnummer 14 0162. Of stuur een mail naar: dongen@plangroep.nl.
Op woensdag is er spreekuur van 9.00 tot 11.00 uur. Dan kunt u binnenlopen zonder afspraak. Kijk voor meer informatie op de website van PLAN groep.

Woont u in Goirle?
Inwoners van Goirle kunnen terecht bij  ’t Loket: Thomas van Diessenstraat 4, telefoonnummer 013-5310531, e-mail: loket@Goirle.nl.

Woont u in Gilze en Rijen?
Dan kunt u iedere donderdag van 13.00 tot 15.00 uur terecht bij het inloopspreekuur Meldpunt Schuldhulpverlening; Antoinette Nijhoffstraat 15, 5122 BV in Rijen. Telefoonnummer 0161-23 15 31.

Ook is er iedere vrijdag (uitgezonderd schoolvakanties) van 9.00 tot 12.00 uur een Budgetcafé in Gilze en Rijen. U kunt hier terecht met vragen over rondkomen met uw inkomen. Dit gratis inloopspreekuur is in Het Palet, Rembrandtlaan 54 in Rijen.
 

Ariane:

Ariane is een alleenstaande moeder met drie kleine kindjes. Ze is net haar baan verloren en heeft een uitkering aangevraagd. Omdat dat even duurt en ze sommige uitgaven niet zo maar ineens kan stoppen of aanpassen lopen haar schulden snel op. Ariane durft de stapel brieven die dagelijks op haar deurmat valt niet meer te openen. Ook de telefoontjes van de woningbouwvereniging negeert ze. Ze beseft dat het zo niet verder kan en meldt zich bij IMW.

De hulpverlener van IMW kijkt samen met Ariane of ze zelf de schulden kan oplossen of dat er een andere instantie, zoals een Kredietbank, nodig is om dit op te pakken.

Bovendien kijken ze hoe ze zo snel mogelijk weer haar inkomsten en uitgaven stabiel krijgt. En of ze, met het lagere inkomen, nu recht heeft op (meer) zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget, waardoor ze beter rond kan komen.