Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlies en rouw

De dood van een partner, ouder of andere dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan zijn dat u de overledene zo mist, dat u het verlies niet alleen kunt verwerken.

Ook kunt u een soort leegte voelen na een scheiding, als u uw baan verliest of met pensioen gaat. Hoe je daarmee omgaat, is heel persoonlijk.
Vaak helpt het om uw problemen met iemand te bespreken.

U kunt ook bij ons terecht met vragen zoals:

  • Mijn partner is overleden en hij regelde alle financiële zaken, waar moet ik zoal op letten?
  • Telt het inkomen van mijn overleden partner mee voor de huurtoeslag?
  • Moet ik als nabestaande de schulden van mijn partner, familie of ouders betalen?
  • Ik heb zorg nodig en mijn partner is overleden wat nu?

Mevrouw de Vries:

Mevrouw de Vries is 50 jaar. Haar man is vorig jaar overleden. Ze mist hem enorm, maar merkt dat ze in het dagelijks leven moeilijk over de ziekte en het overlijden van haar man kan praten. Ze heeft het gevoel dat de mensen in haar omgeving haar niet goed begrijpen. En dat terwijl ze veel behoefte heeft om gewoon haar verhaal te vertellen.

De hulpverlener van IMW biedt mevrouw een luisterend oor en geeft uitleg over rouw en hoe dat dat werkt. Samen bespreken ze  hoe ze met de mensen in haar omgeving in gesprek kan gaan over haar verdriet en het gemis van haar man. Ook bekijkt ze samen met de hupverlener hoe ze haar netwerk uit kan breiden, zodat ze minder eenzaam is. Mevrouw besluit deel te gaan nemen aan het gezamenlijk eetpunt bij haar in de buurt en ze meldt zich aan bij het dameskoor.