Overslaan en naar de inhoud gaan

Omdat ieder kind het recht heeft om veilig op te groeien is in de regio Hart van Brabant een Regionale Taskforce Kindermishandeling in het leven geroepen. Doel is om het aantal gevallen van kindermishandeling en huiselijk geweld te verminderen. Immers meer dan 3000 kinderen in de regio krijgen jaarlijks met huiselijk geweld of kindermishandeling te maken. En deze cijfers dalen niet ondanks de grote inzet op dit thema.

Dinsdag 12 september jl. heeft wethouder Marcelle Hendrickx dan ook het startschot gegeven voor de Regionale Taskforce. Ze maakte eerder deel uit van de Wethouders Koplopersgroep van de Landelijke Tasforce Kindermishandeling en seksueel misbruik. Deze groep adviseerde om een regionale Taskforce op te zetten. Regio Hart van Brabant is een van de eerste regio's die dit doet.
 

Samenwerken
De Taskforce Kindermishandeling gaat er onder meer voor zorgen dat organisaties meer met elkaar gaan samenwerken. Niet de organisaties en hun regels en richtlijnen, maar het kind staat centraal. De Taskforce gaat om die reden op zoek naar ambassadeurs die het thema breed onder de aandacht gaan brengen.

Zo wil de Taskforce bijvoorbeeld in gesprek met sportclubs of maatschappelijke organisaties die actief zijn met kinderen zoals kindervakantiewerk of scouting. Of met iedereen die betrokken is bij vechtscheidingen. Ook wil de Taskforce dat het thema kindermishandeling meer aandacht krijgt.

De eerste activiteiten van de Taskforce starten in de Week tegen Kindermishandeling, die plaatsvindt van 20 tot en met 25 november 2017. Thema's die aan de orde gaan komen zijn: preventie en vroeg signalering en innovatie in de samenwerkingsketen. Dat gebeurt onder meer door het samenbrengen en verbinden van initiatieven en projecten in de regio en het delen van resultaten zodat anderen hiervan leren en profiteren. Er zijn voorlopig zes pijlers: verantwoord ouderschap, onderwijs, sport & recreatie, actief burgerschap, vergeten en kwetsbare kinderen en ontschotting.

 

 

Samenstelling

In de Taskforce zitten deskundigen die zeer betrokken zijn bij het onderwerp. Er zijn verschillende sectoren vertegenwoordigd: overheid, onderwijs, zorg, veiligheid en sport.

De Taskforce bestaat uit de volgende leden:

 • Overheid: Gemeente Tilburg, Wethouder, Marcelle Hendrickx (voorzitter)
 • Overheid Regio: Gemeente Goirle, Burgemeester, Mark van Stappershoef

 • Onderwijs: Directeur Onderwijs coöperatie T-Primair Tilburg, Pieter Jansen

 • Zorg: Bestuurder Kompaan en de Bocht, Lian Smits

 • Zorg en Welzijn: Directeur IMW, Bart de Leede

 • Zorg Eerste lijn: Medisch directeur Zorggroep RCH Midden-Brabant B.V., Angela van Liempd

 • Zorg Gehandicapten: Voorzitter Raad van Bestuur Amarant, Ronald Helder

 • Zorg & Verzekering: CEO Zorgverzekeraar CZ , Wim van der Meeren

 • Politie: Districtchef Hart van Brabant, Peter Verschuuren

 • Veilig Thuis Midden-Brabant: Directeur, Thérèse Greidanus

 • Sport: KNVB kernteam veilig sportklimaat en hockey coach/trainer in Tilburg, Irene Dekker