Bij IMW maak je het verschil

IMW regio Tilburg is een organisatie voor maatschappelijk werk en richt zich op alle inwoners met een hulpvraag in haar werkgebied, dat bestaat uit de gemeenten Tilburg, Goirle, Dongen en Gilze en Rijen (dat onderdeel is van het gemeentelijke samenwerkingsverband ABG).

De organisatie geeft ondersteuning aan mensen die tijdelijk of langduriger een steuntje in de rug nodig hebben. Zodat zij daarna zelf, of met gerichte ondersteuning, weer verder kunnen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat we effectiever zijn in samenwerking met andere partijen, werken we (grotendeels) in samenwerkingsverbanden nauw samen met collega welzijns- en zorgorganisaties en met de relevante afdelingen van de gemeenten in ons werkgebied.

Wat doet de Raad van Toezicht?

De Raad van Toezicht houdt integraal toezicht op het beleid van de bestuurder en op de algemene gang van zaken binnen de organisatie. De Raad fungeert als klankbord en adviseur voor de bestuurder. De Raad van Toezicht vervult de werkgeversrol voor de bestuurder en zorgt onder meer door benoeming, evaluatie en ontslag dat de organisatie is voorzien van een capabel bestuur. De Raad van Toezicht richt zich bij de vervulling van zijn taak naar het belang van de organisatie en weegt daartoe de behoeften en wensen van belanghebbenden en andere bij de organisatie betrokkenen af.

De Raad werkt conform de Governance code Sociaal Werk. De Raad bestaat op dit moment uit vijf leden, inclusief de voorzitter. De leden zijn geen lid van een directie, bestuur of toezichthoudend orgaan van een instelling binnen de regio Tilburg met een gelijksoortig doel als het IMW. De zittingstermijn is vier jaar met de mogelijkheid van herbenoeming. De Raad komt minimaal vier keer per jaar bij elkaar in aanwezigheid van de bestuurder. Daarnaast vindt jaarlijks een zelfevaluatie plaats en een overleg met de Ondernemingsraad. De Raad van Toezicht ontvangt een brancheconforme vergoeding voor de werkzaamheden.

De samenstelling van de Raad van Toezicht ontleent haar kracht door de combinatie van ervaring, deskundigheid en onafhankelijkheid van de leden. Uitgangspunten daarbij zijn:

  • Voldoende affiniteit met welzijn en maatschappelijke dienstverlening in het algemeen en de doelstelling van de organisatie in het bijzonder.
  • Een brede maatschappelijke binding en een functioneel netwerk.
  • Een spreiding van maatschappelijke achtergronden, deskundigheden en disciplines: In elk geval bedrijfseconomische- en HRM-deskundigheid en branchekennis.
  • Onafhankelijk en kritisch opereren ten opzichte van elkaar en de bestuurder.
  • Adequaat voorzien in de advies- en klankbordfunctie voor de bestuurder.
  • Een open houding voor inbreng van belanghebbenden en het zich toetsbaar opstellen.

De Raad van Toezicht is op zoek naar een Lid van de Raad van Toezicht. Dit lid zal worden voorgedragen door de OR en heeft als specifieke aandachtsgebieden: juridische zaken (met name arbeidsrecht) en HR.

Wat we vragen:

De algemene functie-eisen en competenties voor leden van de Raad van Toezicht zijn als volgt:

  • Affiniteit met de doelstelling en maatschappelijke functie van IMW regio Tilburg.
  • Algemene bestuurlijke kwaliteiten en ervaring.
  • Een juist evenwicht in betrokkenheid en bestuurlijke afstand.
  • Het alert en kritisch volgen van het functioneren van de organisatie en van de bestuurder, met oog voor wat wezenlijk is voor het realiseren van de maatschappelijke doelstelling en de continuïteit van de organisatie.
  • Het vermogen en de attitude om de bestuurder met raad en als klankbord terzijde te staan.
  • Het vermogen om het beleid van de organisatie en het functioneren van de bestuurder te toetsen en om advies en toezicht in teamverband te kunnen uitoefenen.
  • Integriteit, verantwoordelijkheidsgevoel en een onafhankelijke opstelling.
  • Inzicht in de eisen die kwaliteit, doelmatigheid en continuïteit aan de organisatie stellen.
  • Het vermogen om zich op de hoofdlijnen een oordeel te vormen over door de bestuurder voorgelegde aangelegenheden.

Naast bovenstaande algemene profieleisen is het streven een Raad samen te stellen waarin ervaring en kunde elkaar aanvullen. Daarom zoekt de Raad nu naar een kandidaat met een juridische (arbeidsrechtelijke) achtergrond in combinatie met een HR achtergrond.

Kortom: beschik je over een academisch werk- en denkniveau en heb je ervaring in een toezichthoudende functie of management in een complexe omgeving? Heb je kennis van maatschappelijk werk en beschik je over een relevant netwerk? Dan nodigt de Raad je van harte uit om te solliciteren naar de functie van lid van de Raad van Toezicht van IMW regio Tilburg.

Meer weten of solliciteren?

Voor meer informatie over deze vacature kun je per mail contact opnemen met de voorzitter van de Raad van Toezicht, Hennie van Deijck. Mail: h.vandeijck@home.nl

Je kunt tot 18 maart je cv met een heldere motivatie sturen aan de Raad van Toezicht, via e-mail: sollicitatie@imwregiotilburg.nl